WEEK 12


Tarikh: 7 Disember 2018
Amali: Penyediaan Tanah Sawah
Tempat: Ladang 10b

Penunjuk Ajar:
1.     Abdul Ghaffar Othman/ Roslin Ismail
2.     Kamarul Zaidi Abd Ghani
3.     Firdaus Kardi
4.     Noor Khamarul Rieza Mohd. Lokman
5.     Nor Baizura Md Yusof
6.     Ruziyana Arsad
7.     Siti Nadhirah Dasar
8.     Nur Syafiza Musa


1.0  Pengenalan

Padi boleh dikelaskan dengan beberapa cara seperti mengikut asal-usulnya seperti Japonica, Indica dan Javanica. Selain daripada itu terdapat juga cara pengelasan berdasarkan kepada jangkamasa matang iaitu daripada menanam hingga mengutip hasilnya.

2.0  Penyediaan Tanah Sawah

Penyediaan tanah sawah dilakukan sementara menunggu anak benih berada di tapak semaian membesar. Di antara tujuan penyediaan tanah sawah ialah:-

  • Untuk mengawal rumpai.
  • Untuk mendapatkan tanah yang gembur dan berlumpur.
  • Untuk membentuk lapisan keras (‘hard pan’) di bahagian bawah tanah.
  • Untuk mencampurkan bahan organan ke dalam tanah untuk meninggikan kesuburannya.
Terdapat dua cara untuk penyediaan tanah sawah padi iaitu secara manual dan menggunakan mesin.

3.1 Penyediaan Tanah Sawah Dengan Menggunakan Mesin

1) Air dimasukkan ke dalam sawah 3-7 hari sebelum tanah dibajak.



2) Pembajakan biasanya menggunakan jentera dua roda dan dilakukan bersama kerja meratakan tanah.



3) Pembajakan dilakukan dua kali dengan selang masa 7-10 hari daripada pembajakan pertama.


3.2 Penyediaan Tanah Sawah Secara Manual

1) Penyediaan tanah sawah secara manual adalah dengan menggunakan tangan ataupun  cangkul untuk mencabut rumpai.

Pelajar menggunakan tangan untuk mencabut rumpai


 Pelajar menggunakan cangkul untuk mencabut rumpai

4.0 Kesimpulan

Penyediaan tanah sawah amatlah penting sebelum menanam anak pokok padi atau menabur bijih benih di petak sawah padi kerana untuk:-

  • Membaiki tekstur tanah.
  • Untuk menambah pengudaraan.
  • Memusnahkan rumpai dan makhluk perosak.
  • Menambah bahan organik dan nutrien ke dalam tanah

No comments:

Post a Comment